Видео: Шта нам нуде урбане тржнице? Домаћи производи надохват руке

Крајем прошле године први пољопривредни производи су се нашли на тезгама урбаних тржница у Бањалуци.

Реализација овог пројекта омогућила је регистрованим домаћим пољопривредницима да пласирају своје тржишне вишкове, без трошкова закупнине штандова, и то на веома фреквентним локацијама у граду. Напомињемо да је управо сигуран пласман производа један од највећих проблема са којима се суочавају домаћи пољопривредни произвођачи који имају релативно мали обим производње. С друге стране, стављањем урбаних тржница у функцију грађанима Бањалуке је малтене на кућном прагу омогућено снабдијевање домаћим и квалитетним животним намирницама, које не потичу из увоза већ су их произвеле вриједне руке наших пољопривредника.

Пројекат “урбане тржнице” реализован је у сарадњи Града Бањалука и Центра за развој пољопривреде и села Бањалука, а у оквиру пројекта EU4AGRI – подршка Европске уније конкурентности пољопривреде и руралном развоју у БиХ. Ослушкујући потребе самих грађана и пољопривредних произвођача који имају проблем са пласманом својих производа до крајњих потрошача Центар је још годинама уназад дошао на идеју концепта инсталирања оваквих тржница у фреквентним зонама града. С обзиром да је по условима јавног позива у пројекту EU4AGRI апликант морала бити јединица локалне самоуправе, Град Бањалука је уз подршку Центра и Градске развојне агенције Бањалука аплицирао на поменути јавни позив и доступна међународна средства, те је пројекат одобрен и успјешно реализован.

Вриједност пројекта “урбане тржнице” је 325.350 КМ, при чему је Град Бањалука финансирао износ од 125.385 КМ, док су средства EU4AGRI пројекта износила 199.964 КМ.

У Бањалуци тренутно има 10 продајних мобилних штандова на пет локација у урбаним дијеловима града (Обилићево, Нова Варош, Борик, Старчевица и Лазарево), а с обзиром да се један мобилни штанд састоји од два продајна мјеста укупно постоји 20 продајних мјеста за локалне пољопривреднике у урбаним зонама града.

У емисији “Бањалучка панорама” на РТРС телевизији, о значају урбаних тржница говорили су домаћи пољопривредници, грађани и представник Центра за развој пољопривреде и села Ивана Булић.

Комплетан видео прилог погледајте у наставку: