У Бањалуци почеле са радом урбане тржнице: Домаћи и свјежи производи надомак кућног прага

Воће, поврће, јаја, сиреви, сокови, ајвар, млијеко, џемови, салате и други домаћи производи са локалних пољопривредних газдинстава, од данас су доступни грађанима Бањалуке на тржницама у урбаним дијеловима града, тј. надомак њиховог кућног прага. Данас су ове тржнице званично отворене, а већ приликом првог дана пословања у Улици Драгише Васића у бањалучком насељу Нова Варош владало је велико интересовање грађана. Домаћи производи, у наредном временском периоду, моћи ће се пазарити на урбаним тржницама у још неколико бањалучких насеља – Борик, Обилићево, Лазарево и Старчевица.

Пројекат “урбане тржнице” град Бањалука је реализовао у оквиру пројекта ЕU4AGRI, а у сарадњи са бањалучким Центром за развој пољопривреде и села, с циљем подршке домаћим пољопривредним произвођачима у пласирању њихових производа у складу са релевантним законским прописима. Ријеч је о једном изузетно успјешном пројекту, вриједном око 300.000 КМ, гдје је за успоставу мобилних продајних мјеста у Бањалуци Европска унија издвојила више од 200.000 бесповратних средстава, док је Град Бањалука финансирао остатак новчаних средстава.

Иницијатива за упостављање поменутих тржница потекла је, још уназад пар година, управо од Центра за развој пољопривреде и села.  Имајући у виду да пољопривредно-прехрамбени производи на наше тржиште долазе већином из увоза, циљ Центра је био да локалном становништву омогући доступне домаће и здраве пољопривредне производе који би до купаца долазили директно са пољопривредних газдинстава.

Отварању урбаних тржница у насељу Нова Варош присуствовали су градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић и шеф делегације Европске уније у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.

Своје производе из домаће локалне производње на урбаним тржницама ће тренутно излагати 38 произвођача, а план је да их у наредном периоду буде знатно више. Продавци ће током првих 12 мјесеци штандове моћи користити бесплатно, а дугорочно кориштење штандова биће омогућено по повлаштеним условима. Овакав вид подршке итекако је од великог значаја домаћим произвођачима који ће, на овај начин, моћи директно продавати своје производе, без посредника и закупаца.

Постављени штандови опремљени су модерним расхладним уређајима, полицама и судоперима са канистерима за воду. Такође, 38 корисника завршило је санитарну обуку и добило санитарне књижице, што додатно подиже стандарде хигијене и сигурности хране. Овакав концепт реконструкције тржница не само да подстиче продају локалних пољопривредних и прехрамбених производа и побољшавање радних услова, већ и промовише одрживе праксе развоја.

Према пројектној апликацији, предвиђено је да бањалучке урбане тржнице буду додјељене на управљање Центру за развој пољопривреде и села.

Фото: Град Бањалука