Туристичко-рекреативни центар “Мањача”: Богата љетна сезона иза нас

Језеро Шљивно на Мањачи представља прави природни и туристички бисер који сваке године расте и развија се, нудећи посјетиоцима разноврсне нове садржаје и доживљаје. Туристичко-рекреативни центар „Мањача“, које се налази на свега пола сата вожње од Бањалуке, има велики потенцијал да прерасте не само у омиљено излетиште Бањалучана него и у незаобилазну дестинацију на туристичкој мапи Републике Српске за посјетиоце из региона.

У протеклој љетној сезони, осим освјежења крај језера током врелих дана, посјетиоци овог комплекса могли су уживати и у шетњи дуж сликовитих стаза око језера, авантуристичким активностима попут вoжње бицикла, планинарења и риболова, али и на садржајима на самом језеру – скијању на води, воденом забавном парку и вожњи на суп дасци и кајаку.

Бјежећи од градске вреве и бетона велики број Бањалучана је током цијеле љетне сезоне, а посебно у дане викенда, уживао у сунчању, пливању и опуштању уз обалу језера, а све то употпуниле су и промоције и дневне журке на језеру које су у току мјесеца августа организоване у новоотвореном бару на овом локалитету. Добра забава, музика, дружење и позитивна енергија и атмосфера у врелим љетним мјесецима учиниле су да туристичко-рекреативни комплекс на Мањачи буде изузетно посјећен, а нарочито велики број посјетилаца забиљежен је током одржавања 58. Кочићевог збора на Мањачи, крајем мјесеца августа. Ове сезоне посјетиоци су на језеру Шљивно могли уживати и у вишедневној посјети јер су им у непосредној близини самог језера били доступни и смјештајни капацитети, односно новоопремљени комфорни апартмани.

Средином августа одржана је међународна бициклистичка трка „Гран при Бањалука“, која је окупила велики број такмичара и посјетилаца из региона и свијета. У септембру мјесецу на овом локалитету ће се одржати и такмичење у риболову – Куп БиХ, као и 2. Трка змајевих чамаца. У плану је да се, осим љетне сезоне, функционисање овог центра омогући и у току зимске сезоне организовањем низа разноврсних спортских, забавних и културних манифестација, како би овај комплекс био привлачан за посјете током цијеле године.

Овај пројекат Центра за развој пољопривреде и села показао се потпуно оправданим и прихваћеним од стране грађана мјесних заједница платоа Мањаче, Бањалучана и укупне јавности, а исти предвиђа изградњу још много спортских, културних и других садржаја, које ће Центар реализовати уз подршку градских и републичких власти, заједно са партнерима у пројекту, што ће за ефекат имати настанак нових радних мјеста и још већу популаризацију овог туристичког бисера Бањалуке и Републике Српске.

Фото: “Wake Park” Бања Лука