Представник Центра за развој пољопривреде и села присуствовао регионалном дијалогу “Храна за све” у Бањалуци

У Бањалуци је данас, у просторијама Дома омладине, организован регионални дијалог “Храна за све” у организацији развојног програма Уједињених нација (UNDP)  у Босни и Херцеговини, с циљем креирања унапријеђеног правног и финансијског оквира за борбу против прехрамбеног сиромаштва у БиХ и остваривање права на храну.

Присутни су разговарали о праву на храну као законској обавези заснованој на међународном праву, која у Босни и Херцеговини још увијек није универзално позната. Окончати глад, постићи сигурност у снабдјевању храном, унаприједити квалитет исхране и промовисати одрживу пољопривреду један је од основних Циљева одрживог развоја.

Иако је право на храну једно од основних људских права, у Босни и Херцеговини право на топли оброк за рањиве категорије становништва још увијек није универзално препознато и осигурано, а број особа у ситуацији прехрамбене несигурности је у сталном порасту од 2020. године, када је 12,9% становништва било у ризику од несигурности у снабдјевању храном. 2022. године у 57 јавних кухиња у Босни и Херцеговини свој топли оброк обезбјеђивало је готово 19,000 људи, како је показало мапирање јавних кухиња у Босни и Херцеговини које је провео UNDP, али право на топли оброк у јавним кухињама регулисано је само у појединим локалним заједницама у земљи.

UNDP серијом регионалних дијалога жели обавити консултације широм Босне и Херцеговине са кључним актерима у систему социјалне заштите и ван њега, који могу допринијети остваривању заједничког циља да се свакој особи у овој држави омогући да на праведан и достојанствен начин оствари право на топли оброк.

До 19. септембра регионални дијалози биће одржани и у Добоју, Мостару, Бихаћу и Сарајеву.

Данашњем дијалогу у Бањалуци присуствовали су представници општина и градова и њихових надлежних институција, центара за социјални рад, координатори јавних кухиња и представници осталих хуманитарних организација. Догађају је испред Центра за развој пољопривреде и села Бањалука присуствовала Милана Коњевић.