Представници Центра за развој пољопривреде и села Бања Лука посјетили Сајам органских производа у Бањој Луци

Органска производња је све популарнија међу пољопривредницима, а то показује и све више сертификованих произвођача у Републици Српској. Два дана Бања Лука је домаћин Другом органик фесту.

На сајму учествује 30 органских произвођеча из Србије, Републике Српске и ФБиХ.

Штандове излагача посјетили су и представници бањалучког Центра за развој пољопривреде и села, а међу њима су били и произвођачи органских производа чији производи се могу наћи у продајним објектима “Крајишка кућа” у Бањој Луци и Требињу.

Процес сертификације је процес који захтјева неколико фаза припреме и контроле од земљишта, садница или сјемена до самог узгоја.

Тренутно је у систему органске производње око 70 пољопривредника што је скоро дупло у односу на прошлу годину.

– Ресорно министарство подржава органске произвођаче на начин да их организује, плаћа им 50 одсто сертификата, даје подстицај по хектару и по грлу од 400 до 600 КМ, те омогућава поврат за набавку опреме од 50 одсто – нагласио је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Потписани споразум ресорних министарстава Србије и Српске олакшао је пласман производа, али и сарадњу у едукативном смислу. Србија има већ 5.000 сертификованих произвођача и сада се усмјеравају више ка брендирању.