Поводом Дана града и рођендана Крајишке куће: Домаћи произвођачи представили своје производе

Поводом прославе и обиљежавања Дана града Бање Луке и трећег рођендана Крајишке куће, на платоу испред Крајишке куће отворена је изложба пољопривредних производа и прерађевина, домаће хране, делиција и природне козметике под називом „Плодови и дарови града Бање Луке 2023“.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић казао је да њихова сарадња са Градском управом и Скупштином Града, међусобно разумијевање иде ка томе да створе један повољнији амбијент пољопривредним произвођачима, те да се покуша да се што више домаће хране преради и произведе у финални производ.

-Такође, настојимо да будимо свијест наших грађана да је непотребно да наш новац извозимо у неке друге државе из којих данас долазе велике количине роба, а које нас и коштају, него је много боље да та средства окренемо у властиту производњу. Надам се да ће до неких наредних рођендана Крајишка кућа имати изграђене објекте у неким новим срединама и нове брендиране полице које треба да имплементирамо и у Аустирји у озбиљном ланцу Шпару – казао је Илић.

Савјетница градоначелника за друштвене дјелатности, Милада Шукало казала је да је један од заједничких пројеката градске администрације и Центра јесу рејонске тржнице по насељима.

-Битан нам је рурални развој и подршка нашим малим пољопривредним прозивођачима и зато смо прихватили идеју Центра, која је постојала и ранијих година да заједно са њима и Градском развојном припремимо пројекат и прве рејонске тржнице очекујемо већ крајем маја – казала је савјетница Шукало.

Ово ће бити значајно, како је истакла – не само за наше произвођаче, него и за суграђане који ће моћи да купе домаћу и храну за коју знају поријекло.

-Ово ће бити рејонске тржнице на којима ће се налазити искључиво наши производи – закључила је она.

Предсједник Скупштине града Бање Луке, Љубо Нинковић казао је да пројекат Крајишка кућа није само објекат, него је то прилика да кроз тај пројекат се помогне нашим пољопривредницима да своје производе прикажу не само унутар Бање Луке, него и шире.

-Остаје ми да предложим још већу подршку јер овај пројекат показује озбиљне резултате – поручио је он.

Заинтересовани су ову изложбу испред Крајишке куће могли посјетити у термину од 12.00 до 17.00 часова.

Извор: Град Бања Лука
Фото: А. Чавић