Одржан први скуп представника Најљепших села у БиХ

Дана 15. и 16. маја 2023. године у општини Равно одржан је први службени скуп представника Најљепших села Босне и Херцеговине, те чланова удружења Алтерурал и USAID Туризам.

Овом скупу присуствовао је Драшко Илић, директор Центра за развој пољопривреде и села. Разлог посјете био је уврштење Крупе на Врбасу међу 14 најљепших села у Босни и Херцеговини, те представљање туристичких знакова са ознаком бренда “Најљепша села Босне и Херцеговине”.

Представници 14 изабраних најљепших села овом приликом презентовали су природне љепоте, културно насљеђе и туристичку понуду својих мјеста.

Концепт најљепших села БиХ покренуло је француско удружење Les Plus Beaux villages de France 1981. године. Њихова мисија је очување, унапређење и промоција природног и културног насљеђа руралних подручја, а све са циљем доприноса њиховом економском развоју.

Пројект је проширен стварањем Федерације најљепших села на свијету са сједиштем у граду Гордесу у Француској. Овај концепт су усвојиле националне мреже најљепших села Француске, Белгије, Италије, Јапана, Шпањолске, Њемачке, Швицарске и Либанона.