Objavljen članak na www.banjaluka.rs.ba

Нова пијаца у Лазареву без шверцера, само домаћа роба

Како би омогућио пољопривредним произвођачима да пласирају своје производе и прерађевине, Центар за развој пољопривреде и села планира да изгради нову тржницу у граду.

Покренуте су и прве активности како би на локацији постојеће девастиране тржнице у Лазареву која годинама није у функцији, била подигнута нова савремена тржница домаћих производа.

Према ријечима директора Центра Драшка Илића, ускоро би требало да буде готова пројектна документација, те познат предмјер и предрачун потребних радова, након чега ће се одредити извори финансирања тог посла.

Како је нагласио, из разговара са пољопривредним произвођачима и анализе коју је Центар  урадио о томе гдје и како завршавају производи са наших руралних простора, констатовано је да недостаје један тржнички простор за пољопривредне произвођаче.

-Обратили смо се Граду за изналажење одређеног простора који би могао адекватно да одговори тим потребама и дошли смо до локације тржнице у Лазареву, која ни након 35 година послије изградње није стављена у функцију. Тај простор је сада потребно адаптирати и довести у функционално стање – казао је Илић.

Он истиче да ће на будућој тржници, своје производе и прерађевине моћи продавати само произвођачи са подручја Бање Луке, и то оне количине које су претходно планирали за производњу и пријавили их Центру.

– Тиме ћемо омогућити домаћим произвођачима да продају своју производе и прерађевине, а спријечити да разни препродавци нуде и пласирају робу из увоза – навео је Илић.

Тржница домаћих производа, како је нагласио Илић, биће значајна подршка пољопривредницима, који ће имати гдје да уновче оно што су произвели, а истовремено ће омогућити свим суграђанима да купе провјерене домаће производе.

-Такође, смањићемо неконтролисани увоз хране из иностранства и одлив капитала из Републике Српске – рекао је он и додао да је планирано и успостављање бренда „Крајишка кућа“, односно продајног простора за пласман домаћих прерађевина. И ове активности су у току, а како је навео – у сарадњи са ресорним министраством израдиће се база података пољоприврених произвођача и врсте производа које ће пољопривредници са подручја града пласирати посредством ове куће.

Херцеговачка кућа

У Бањој Луци је у току уређење простора за отварање „Херцеговачке куће“, у циљу промоције херцеговачких производа у нашем граду и подршци туристичким садржајима. Као резултат договорене сарадње градова Требиње и Бања Лука, ова кућа би требало да буде отворена крајем марта.

Град Бања Лука је обезбиједио простор и средства за санацију објекта, Центар ће финансирати унутрашње радове, а Аграрни фонд Требиње је обезбиједио средства за израду пројекта организације и уређења ентеријера.