Обиљежени четврти “Дани баштованства”

Уз пуно домаћег поврћа, разноврсног цвијећа, баштованску и дјечију грају обиљежени су четврти по реду Дани баштованства, које је организовало Удружење грађана „Градске баште“.

-Ово је један од значајнијих пројеката за наш град – истиче савјетница градоначелника, Милада Шукало.

Додаје да само онај ко дође на локацију гдје се налазе градске баште може да види каква енергија и какви људи су се окупили око једне сјајне идеје.

-Нама је жеља да се градске баште проширују и број корисника повећава. По овом што након четири године имамо на терену можемо да кажемо да смо у томе и успјели. Драго нам је и вјерујемо да ће у будућности тако и да наставе –  поручила је Шукало.

Милка Тамамовић предсједница УГ „Градске баште“ каже да је ова производна сезона била изузетно изазовна и тешка због временских услова, али да су баштовани ипак успјели произвести довољно поврћа за своје породице.

Тренутно око 80 породица заједно производи своје домаће поврће, кажу у овом Удружењу.

Једна од баштованки је и Стојанка Петровић која истиче да је њена башта препуна плодова.

-У башти гајим све за своју породицу, унучиће и пријатеље. Кад дођем кући кажем ово је све из бакине баште. Улажем пуно труда и љубави и то се у тањирима на крају све примјети – каже Петровић.

Овогодишње Дане баштованства, Градске баште су обиљежиле заједно са дјецом из вртица „Код баке“. Жеља им је, наводе, да најмлађи осјете радост домаћих производа.

Дјеца из вртића кажу да су у овој посјети научили како се сади лук, видјели необично поврће које до сада нису имали прилику видјети и лијепо се дружили у природи са другарима.

Изложби су  присуствовали и представници Центра за развој пољопривреде и села Бањалука Наташа Тадић Вучић и Мирјана Алексић, који како кажу подржавају д‌јеловање УГ “Градске баште” и производњу домаће и здраве хране.

– Ми нашим радом и активностима свакодневно анимирамо становништво на бављење пољопривредном производњом јер сматрамо да је то будућност одрживог развоја локалне заједнице – рекли су из управе Центра за развој пољопривреде и села, те додали да ће Центар увијек стајати на располагању градским баштованима и пружати им подршку у њиховом раду и промоцији њихових производа.

Извор: УГ “Градске баште”
Фото: УГ “Градске баште”