“Крајишка кућа” и “Херцеговачка кућа” излагачи на Аранђеловданском вашару у Мркоњић Граду

На деветом Сајму пољопривредних производа “Аранђеловдански вашар” у Мркоњић Граду више од 30 излагача из ове општине, Бања Луке, Рибника, Дрвара и Шипова представили су традиционална јела, народне рукотворине, занатске производе, разне врсте ракија, сокове, производе од меда и друге пољопривредне прерађевине.

Богату трпезу пратила је игра и пјесма локалног Културно-умјетничког друштва “Петар Први Карађорђевић Мркоњић”.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић, који је свечано отворио манифестацију, рекао је да ова општина, али и цијела регија, имају чиме да се похвале и шта да понуде.

“Данас је прилика да се још једном увјеримо да су наша вриједна удружења и појединци прави чувари традиције и домаћих производа”, нагласио је Вођевић.

Према оцјени чланова жирија Нинослава Никићевића из Београда, Нермине Спахо из Сарајева и Даворке Ђукић- Ратковић из Требиња, најквалитетнију шљивовицу имао је Маринко Рисовић из Рибника. Другопласирани је био Ђорђе Ландека, такође из Рибника, док је треће мјесто ове године освојио Гојко Јовић из Мркоњић Града.

Награду за најбољу крушковачу освојо је Борис Тадић из Рамића из Бања Луке, признање за најбољу јабуковачу освојио је Чедо Милекић из Мркоњић Града, а за најбољу дуњевачу Саша Глишић из Билеће.

Најбољу ракију у категорији лозовача је имао Александар Ђуричић из Дервенте, док је најбоља траварица из манастира Глоговац.

Ранко Марковић из Рибника проглашен је за најбољег “градимира” Републике Српске, а за најбољег градимира Мркоњић Града Славко Јаслар, јер су показали највише умијећа приликом оцјењивања јачине шљивовице.

У склопу данашњег Аранђеловданског вашара одржан је Фестивал домаће ракије, Етно-фестивал “Јабука”, Дани меда, те Изложба рукотворина “Златни прсти”.

Ове године, по први пут, учешће на Аранђеловданском вашару узеле су “Крајишка кућа” и “Херцеговачка кућа”, које у Бањој Луци послују у оквиру Центра за развој пољопривреде и села. Сви посјетиоци имали су прилику пробати и купити укусне делиције произведене на домаћим пољопривредним газдинствима на подручју крајишке и херцеговачке регије.

Реализацијом пројеката “Херцеговачка кућа” у Бањој Луци и “Крајишка кућа” у Бањој Луци и Требињу Центар за развој пољопривреде и села је умногоме пружио подршку домаћим пољопривредним прерађивачима у пласману њихових домаћих производа и исте подстакао на повећање производних капацитета и упослење чланова домаћинстава на породичним газдинствима.