“Херцеговачка кућа” и “Крајишка кућа” примјер добре праксе промоције домаћих производа

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да аутентични брендови “Херцеговачка кућа” и “Крајишка кућа” представљају примјер добре праксе промоције домаће примарне производње, због чега су опредијељени да обезбиједе већи спољнотрговински промет производа оваквог карактера, како би додатно унаприједили развој пољопривреде и села.

Кошарац је на данашњем састанку са директором бањалучког Центра за развој пољопривреде и села Драшком Илићем истакао да ће овакви пројекти бити међу приоритетима Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара када је у питању подршка при организацији сајмова.

Он је подржао напоре Центра за развој пољопривреде и села из Бањалуке и Аграрног фонда Града Требиња да кроз “Крајишку кућу” и “Херцеговачку кућу” промовишу домаће производе, те истакао да је успјех резултат адекватне политике и дугогодишњег инвестирања Владе Републике Српске.

– Захваљујући овим пројектима, наши пољопривредни произвођачи добили су мјесто гдје могу да изложе своје производе, а домаћи и страни туристи прилику да купе нешто из аутохтоне и велике понуде ових регија, попут сирева, меда, чајева, вина, сухомеснатих производа и слично. Надам се да ће слични објекти ускоро бити отворени и у другим регијама у Републици Српској, како бисмо имали прилику да у богатој гастрономској понуди промовишемо и семберски купус, романијски кајмак, те рогатички кромпир – нагласио је Кошарац за Срну.

Према његовим ријечима, у наредном периоду све надлежне институције треба да уложе додатне напоре на промоцији домаће производње, као и стварању услова за већи спољнотрговински промет и пласман производа оваквог карактера на нова тржишта с циљем унапређења развоја пољопривреде и села.

Кошарац је информисао саговорника да Министарство спољне трговине и економских односа, у сарадњи са надлежним министарствима Републике Српске и Федерације БиХ, ради на изради нове стратегије руралног развоја за период 2021-2027, те да су закони о храни и вину у завршној фази.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић истакао је да су у току преговори са надлежним представницима Србије о отварању “Крајишке куће” и “Херцеговачке куће” у Београду и Новом Саду.

– Циљ нам је да повећамо прераду на нашим газдинствима, а крајишки и херцеговачки производи ће сигурно имати добар промет у Србији – рекао је Илић.

Он је нагласио да су бројне општине у Републици Српској исказале заинтересованост за отварање сличних објеката.

– Овај тренд иде добрим путем, тако да већ преговарамо о могућности отварања семберске куће у Бијељини, посавске куће у Модричи, те романијске куће на Сокоцу – навео је Илић.

Извор: Срна