Фондација “Прогресус” пољопривредницима у Бањалуци одржала презентацију пољопривредне механизације коју нуди Влада Мађарске

Представници Фондације за одрживи развој Републике Српске “Прогресус” представили су данас у бањалучком Дому омладине нови јавни позив за додјелу бесповратних средстава за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње у оквиру пројекта подршке Владе Мађарске пољопривредницима у Српској.

Субвенција Владе Мађарске по кориснику је максимално 25.000 евра или до 70 одсто вриједности набављене машине или прикључка.

,,Фондација је 14. августа објавила јавни позив који траје до 14. октобра. Пољопривредници у Бањалуци су јако значајни, јер овд‌је гравитира више хиљада произвођача. Ми смо и прошле године имали огроман одзив. Ово није подршка Министарства пољопривреде, него пројекат који се дешава сад, а да ли ће бити настављено, није још познато”, истакла је Андреа Јаглица, директорка Фондације “Прогресус”.

Додаје да пољопривредници најчешће питају шта им нуди Фондација, а у суштини пољопривредници сами требају да изаберу шта желе да купе од понуђеног из Мађарске.

Јаглица је истакла да су у новом јавном позиву неке ствари рационализоване и једноставније када је ријеч о пријави, додајући да су услови остали исти – да је пољопривредни произвођач регистрован, да има пребивалиште/сједиште и земљиште у Републици Српској.

Првим јавним позивом одобрена је набавка пољопривредних машина за 650 субјеката који већ добијају своје машине, тако да се очекује и веће интересовање овог пута.

Презентацији у Дому омладине присуствовали су пољопривредници из Бањалуке, као и представници бањалучког Центра за развој пољопривреде и села.