Представници Центра за развој пољопривреде и села учествовали на 17. Европском самиту у Салцбургу

Директор Центра за развој пољопривреде и села Бања Лука Драшко Илић учествовао је на 17. Европском самиту у Салцбургу који се одржавао од 26. до 28. септембра 2021. године. Назив овогодишењег самита био је „Европа и мир – Повратак Европе“, док је домаћин и организатор био Институт регија Еуропе (ИРЕ).

Теме о којим су се говорили на овогодишњем самиту биле су:

– Проширење Западног Балкана: слијепа улица или слободно путовање?

– Аустрија – Русија/Дијалог на регионалном нивоу

– Демокртија и слобода у Европи након короне

– Економија, рад и финансије: може ли Европа започети изнова?

– Зелени договор – Мир с природом

– Корона: од руралног егзодуса до урбаног егзодуса?

– Мобилност и туризам без отворених граница?

Циљ овог догађаја био је управо окупљање представника регија након дугог периода изолације, затварања граница и осталих отежавајућих околности, како би размијенили мишљења и искуства током панела.

У закључцима самита наглашено је како су регионални и локални нивои, који су били на првој линији борбе с корона вирусом, показале најбржу реакцију и предузели потребне мјере. Истакнута је и важност даљње континуиране координације између свих нивоа власти, почевши од ЕУ до локалних нивоа, те јачи заједнички наступ ЕУ у цјелини у вањскополитичком смислу у свим подручјима, које су биле теме панела овог самита, као и јасан и аргументован приступ у комуникацији с грађанима, посебно што се тиче вакцинисања.