Директор Центра присуствовао манифестацији “Дан дрварске дрењине”

Привредно-туристичка манифестација “Дан дрварске дрењине” која је одржана јуче у Дрвару, окупила је бројне излагаче из земље и региона, а најбројнији су били Дрварчани који су изложили ракију од дрењине, химбер /густи сок/, компот, ликер и слатко. Овој манифестацији присуствовао је и директор бањалучког Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић.

Организатор 22. манифестације “Дан дрварске дрењине”, која је одржана у Спомен-комплексу “25. мај”, су општина Дрвар и Јавна установа Центар за културу и спорт.

Дрварски начелник Душица Рунић указала је на значај дрењине, која је амбасадор Дрвара и захваљујући којој многе дрварске породице остварују егзистенцију и потпомажу породични буџет. Посјетиоци су, осим дегустације производа од дрењине, имали прилику да уживају у богатом културно-умјетничком програму у којем су учествовали малишани из Дјечијег вртића “Мајка храброст”, ученици дрварске основне и средње школе, Аматерског културно-умјетничког друштва /АКУД/ “Мира Лукач” из Дрвара, Етно-група “Царза”, Карате клуб “Дрвар”. Учествовали су и дрварски пријатељи – КУД “Будућност” Гламоч, СКУД “Гаврило Принцип” Босанско Грахово, бањалучки КУД “14. фебруар” и Етно-друштво “Српски соколови Козаре” Приједор.

Осим бројних посјетилаца јучерашњој манифестацији у Дрвару присуствовали су и начелници околних општина, као и гости из Доње Аустрије – представници Туристичке организације Мостфиртел и града Сент Полтена, смјештеног у долини Пилахтал. Делегација из Доње Аустрије је манифестацији “Дан дрварске дрењине” присуствовала на позив Центра за развој пољопривреде и села Бањалука и удружења “Дрварска дрењина”. Гости из Доње Аустрије су наредног дана боравили у Бањалуци, гдје су били угоштени од стране Центра. На радном састанку представника Центра и делегације из Доње Аустрије разговарано о наставку будуће сарадње када је у питању организација и учествовање на сајамским манифестацијама у Доњој Аустрији, Бањалуци и Дрвару, о могућностима извоза роба из Крајишке куће на аустријско тржиште, као и о осталим видовима сарадње у области туризма и других привредних грана.