“Дани херцеговачких и семберских производа” на платоу испред “Крајишке куће”

На манифестацији “Дани херцеговачких и семберских производа”, која је одржана јуче на платоу испред “Крајишке куће”, грађанима Бања Луке су своје производе представили пољопривредни произвођачи из Херцеговине и Семберије. Овај догађај је посљедњи у склопу манифестације “Дани домаћих производа – Бања Лука 2020. године”, коју је средином октобра покренуо Центар за развој пољопривреде и села Бања Лука с циљем промовисања домаћих аутентичних пољопривредних производа.

На јучерашњој манифестацији своје делиције изложили су произвођачи из Херцеговине чији се артикли иначе могу наћи у “Херцеговачкој кући” у Требињу и Бања Луци.

У периоду од 13 до 17 часова грађани су имали прилику пробати и чувени мајевачки сир зарац, којим су своја пољопривредна газдинства представили произвођачи пољопривредне задруге “Зарац” из општине Лопаре. Пољопривредна задруга “Зарац” формирана је ове године с циљем повезивања индивидуалних произвођача и обезбјеђивања сигурног пласмана производа. Сиреви се на Мајевици производе традиционално и рецепт се преноси са кољена на кољено. Уз млијечне прерађевине, произвођачи из Лопара ће на штандовима испред “Крајишке куће” представити и промовисати и њихове друге аутохтоне производе.

Организујући поменуту манифестацију Центар за развој пољопривреде и села пружа прилику и произвођачима из различитих регија Републике Српске да промовишу своје производе и, на тај начин, подстиче оснаживање домаћих пољопривредних газдинстава.

Манифестација “Домаћи домаћих производа – Бања Лука 2020. године” завршава се данас. Пољопривредни произвођачи из цијеле Републике Срспке ће, у периоду од 13 до 17 часова, промовисати своја домаћинства и производе.