Атракција на језеру Мањача: Одржан други “Dragon boat fest”

Змајеви чамци су и ове године пловили по језеру Мањача. Својеврсна је то атракција како за посјетиоце, путнике намјернике, случајне пролазнике тако и за учеснике другог по реду “Dragon Boat” фестивала.

– Да би порадили на популаризацији ове туристичке дестинације, требамо увести неке нове садржаје. Неколико задњих година, колико смо овдје, трудимо се да то и реализујемо. Имали смо овдје Међународни пливачки маратон, ево данас је овдје други “Dragon boat fest”, једина таква манифестација у Босни и Херцеговини, ове године је на овом локалитету организована и међународна бициклистичка утрка, тако да се заиста трудимо да обогатимо туристичку понуду нашег града, каже Мирослав Мишковић, први човјек „Wake Parka“ Мањача.

“Dragon Boat” фестивал је тако замишљен да на њему могу учествовати и рекреативци, то је занимљива трка, која представља кинеску културу.

– Ове године смо чамце довезли чак из Мађарске, како би ову манифестацију одржали. Манифестација се одржава уз подршку града Бањалука и Конфуцијевог института из Бањалуке, каже Мишковић.

Сам фестивал био је прилика да се посјетиоци, али и учесници трке упознају са кинеском културом и традицијом. Сам чамац је специфичан, чамци имају бубњара који даје ритам, посаду и кормилара. Како све то изгледа појашањава кормилар побједничке екипе Дејан Марковић.

– Кормилар је у суштини јако битна позиција у чамцу, јер он држи правац, и у суштини сва трка поред веслача зависи од кормилара. Увијек мораш држати правац, јер свака промјена правца у један или два метра продужи трку која је дуга 200м за десетак или 20 метара, тако да у таквој ситуацији се може десити да изгубите трку, каже Марковић.

Јелена Бабић је чланица бањалучког „Дајак“ клуба. Гледали смо ју ове године на 4. „Cross“ тркама, гдје је тријумфовала у конкуренцији дама. Окушала се и  на “Dragon Boat” фестивалу, са којег се кући враћа са сребрном медаљом. Утисци су каже феноменални.

– Било је јако интересанто, драго ми је да сам учестововала ове године на фестивалу, у тркама змајевих чамаца. Освојили смо друго мјесто, ја сам искрено презадовољна, нисам очекивала ништа, и како смо кренули у саму трку. Јака је конкуренција, веома занимљиво, одлично ново искуство, па стога препоручујем свима да пробају, каже Бабићева.

Прва посада „Дајак клуба“, тријумфовала је у више него занимљивој финалној трци,  воженој на језеру Мањача. Игор Кузмановић и Милена Колобарић не крију да су све трке биле веома занимљиве. Све у свему, кажу, једно ново и лијепо ускуство. Кући иду са побједничким пехаром.

– Ево и ове године смо овдје, сјајна трка, дружење, ово је у једну руку и тренинг, и прије свега нешто ново у нашем граду, каже Милена Колобарић, капитен бањалучког рафтинг клуба Кањон, која другу годину учествује на тркама змајевих чамаца, и која је подигла шампионски пехар на такмичењу.

– Све се види, занимљиво је зато што је више веслача у чамцу, пратите ритам, и морам признати да је било захтјевно. Иначе ово је јако занимљиво, ми смо били у Београду, на позив наших колега, редовно гостујемо на неким тркама овог типа, па онда када дођемо и побједимо, онда више нисмо добро дошли, шалим се. Организујемо ми онда овакве фестивале код нас, такмичимо се и надамо се да ће трке змајевих чамаца заживјети и код нас, каже Кузмановић.

Напоменимо да је треће мјесто освојила посада Дома Рада Врањешевић, док је четврти био Бук. Ипак на крају је свима, најважније било дружење, посјетиоци су уживали, а организатори су најавили још масовнију манифестацију за наредну годину.

 

Извор: “SrpskaCafe”
Фото: “Wake Park”