Украјинка и Пољак побједници “Гран прија Бањалука” одржаног на језеру Мањача

Пољски бициклиста Бартоломеј Вавак и Украјинка Јана Беломоина побједници су “Гран прија Бањалука” који је данас одржан на језеру Мањача.

Сјајна стаза, прелијеп локалитет, жестока конкуренција, те више од 100 такмичара у брдском бициклизму послали су лијепу слику са ове трке која је годинама члан прве UCI категорије.

Рекли бисмо са разлогом, јер су организатори из Бициклистичког клуба Самит уз подршку Бициклистичког савеза Републике Српске већ навикли такмичаре да све буде на највишем нивоу.

Вавак, иначе члан тима “КТМ Фацторy МТБ” оправдао је улогу фаворита, јер је био и најбоље рангирани такмичар на UCI листи.

Ипак, признаје да је било тешко савладати све препреке стазе која је имала осам кругова, односно нешто мање од 35 километара.

Савладао их је за 1:18,13 часова, 1,09 минута брже од Италијана Филипа Фонтане, док је додатних девет секунди закаснио Олександр Худима из Украјине.

– Из мог угла била је ово врло тешка трка. На почетку сам провјеравао ко ће ми бити највећа конкуренција. Био је то Филипо Фонтана који ме пратио све вријеме. Борили смо се до краја, а у финишу сам успио да задржим довољно снаге и мало му одмакнем. Била је ово сјајна трка за мене – рекао је Вавак.

Код дама у категорији елит виђена је још већа борба јер је Беломоина оставила иза себе другопласирану Терезију Швенк из Њемачке тридесетак секунди, док је треће мјесто заузела Пољакиња Александра Подгорска са минут и 14 секунди заостатка.

– Била је ово веома напорна трка. Одмах на почетку сам се одвојила и касније покушавала да одржим брзину. Трка је била дуга, имали смо седам кругова. Контролисала сам темпо, веома сам срећна овом побједом до које нисам дошла нимало лако – рекла је чланица тима “KMC mountainbike Racing “.

Први човјек БК Самит из Бањалуке Никола Соковић задовољан је како је прошла трка и поносан што је одржана укупно 13. пут и то након једне године паузе.

– Све је прошло у најбољем реду и са те стране морам да будем задовољан. Трку организује мала екипа људи који су дали све од себе да испадне овако како је испало. Окупили смо неке од најбољих брдских бициклиста свијета у дисциплине XCO C1 и сигуран сам да ова трка има перспективу да буде још масовнија и за нијенасу јача него до сада. Овом приликом бих се захвалио свима који су помогли, а нарочито Граду Бањалука, Министарству породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске, Центру за развој пољопривреде и села, “Адико банци”, као и власнику угоститељских објеката „Шљивно” у Туристичко рекреативном центру Мањача Мирославу Мишковићу. Сигурно ћемо наставити сарадњу и у овом прелијепом комплексу организовати не само ову професионалну трку, него и доста рекреативних – рекао је Соковић.

Директор Бициклистичког савеза Републике Српске Владимир Куваља поносан је на трку која је први пут одржана сада већ давне 2010. године.

– Много пута смо показали да умијемо да организујемо трке највише UCI категорије. Имамо знање и капацитет за тако нешто, а ресурси савеза увијек ће бити доступни и пружаћемо подршку оваквим догађајима – рекао је Куваља.

“Гран при Бањалука” ове године је дио пројекта „3ГП”, па би сутра требало да буде одржана трка на Козари, а у недјељу у Бихаћу. Осим категорије елит, одржана је и јуниорска трка, а највише успјеха имали су такмичари из Словачке Матеј Швонава и Дорота Војтишкова.

Извор: Глас Српске