Произвођачи из Лопара изложили домаће производе испред “Крајишке куће”

На платоу испред “Крајишке куће” данас су изложени пољопривредни производи домаћих произвођача из општине Лопаре, а заинтересовани штандове могу посјетити до 17.00 часова.

Манифестацију “Дани Лопара у Бањој Луци”, другу годину заредом, организује Центар за развој пољопривреде и села Бања Лука у сарадњи са општином Лопаре.

На штандовима испред “Крајишке куће” су се, у протеклом периоду, представили бројни пољопривредни произвођачи, не само са подручја бањалучке регије, већ и произвођачи из других регија Републике Српске. Циљ организoвања ових сајамских манифестација је подстицање развоја домаће производње и промоција домаћих аутентичних производа.

У региону, баш као и цијелом свијету, тренд је да се враћамо домаћој производњи, а самим тим и да подржавамо пољопривредне произвођаче. Град Бања Лука је у сарадњи са Центром за развој пољопривреде и села схватио значај оваквих активности и улогу пољопривредних произвођача у друштву, рекла је Мирна Савић Бањац, савјетница градоначелника за културу и социјалну политику.

Посјетиоци данашње сајамске манифестације имали су прилику пробати чувени мајевички сир зарац, који се у том крају производи традиционално и чији рецепт се преноси са кољена на кољено. Поред ове делиције, на штандовима су се нашле и остале млијечне прерађевине и многи други аутохтони производи, карактеристични за мајевички крај.