Освојена прва награда за промоцију Бања Луке као туристичке дестинације у области урбаног туризма на 16. АRT&TUR Интернационалном фестивалу у Португалу

Промотивни филм о туристичким потенцијалима Бања Луке, креиран од стране Центра за развој пољопривреде и села Бања Лука, ЈУ Туристичке организације града Бања Лука и Града Бања, освојио је прву награду за промоцију туристичке дестинације у области урбаног туризма на 16. АRT&TUR Интернационалном фестивалу туристичког филма одржаног од 24. до 27. октобра у Португалу, у граду Калдаш да Раиња. У филму су приказани туристички капацитети руралних и урбаних подручја града, а у њему је учествовао и велики број удружења грађана, спортских колектива и угоститељских субјеката.

16. АRT&TUR Интернационални фестивал туристичког филма je манифестација на којој учествује стотине туристичких филмских стваралаца из цијелог свијета. Овај фестивал је један од десет највећих фестивала из области туризма и документарног филма, који је пуноправни члан CIFFT-е, Међународног удружења туристичких филмских фестивала. Током четири фестивалска дана приказана су 82 филма, одабрана од 262 такмичара из 47 земаља свијета. Међу овим филмовима нашао се филм о Бањој Луци под називом „Разгледница од Неодољиве“, који је приказан током првог дана одржавања фестивала као један од најбољих међународних филмова који промовишу производе и туристичке дестинације. Филмове који су конкурисали на овом фестивалу оцјењивао је стручни жири од 43 члана из 22 земље свијета.

Ове године на фестивалу је учествовало око 300 учесника из различитих земаља свијета, и изненађујуће велики број учесника ван Европе: из Јужне Америке, Африке и Азије. Програм фестивала обухватао је и панел дискусије о актуелним темама из области туризма и промоције туристичких дестинација.

Филм о Бањој Луци имали су прилику видјети сви учесници овог фестивала из различитих крајева свијета. Циљ креирања овог филма од стране Центра за развој пољопривреде и села, ЈУ Туристичке организације и Града Бања Лука био је промоција и представљање града Бањалуке свијету, како би се допринијело томе да што више људи из свих крајева свијета овај филм погледа, те да на крају дођу у наш град и обиђу и искусе све атракције приказане у филму. Иза овог награђеног филма стоји више мјесеци снимања и сваки кадар је захтијевао детаљан сценарио, нарацију и припрему. Филм прати причу о младом брачном пару из иностранства који одлучује да први пут посјети град Бања Луку. Оно што их тамо дочекује превазишло је сва њихова очекивања, те на крају филма сами себи обећавају да ће се сигурно вратити у овај чаробан град, који обилује атракцијама, природним љепотама и различитим културним, забавним, спортским и другим програмским садржајима.

Овом фестивалу, који је један од најпрестижнијих догађаја у свијету у области промоције аудио-визуелног садржаја у туризму, испред градских институција и Града Бања лука присутвовали су помоћница директора за међународну сарадњу ЈУ Туристичке организације Миња Шурлан, портпарол Центра за развој пољопривреде и села Ивана Булић и савјетница градоначелника Валентина Аничић. Учесници из Бања Луке преузели су награду и за вишеструко награђиваног промотера Босне и Херцеговине, туристичког блогера Роберта Дацешина, који је на овом фестивалу освојио прву награду у категорији промоције државе као туристичке дестинације за филм „Босна и Херцеговина – Држава са много АЛИ“.

Аудио-визуелни садржаји играју велику улогу у промоцији туристичких дестинација, привлачењу страних улагања, креирању имиџа градова и држава, те представљају једне од генератора развоја туристичких потенцијала нашег града, Републике Српске и државе.

У наредном линку можете погледати промотивни видео о Бањој Луци, под називом “Разгледница из Неодољиве”:

Овом приликом се захваљујемо свим спортским колективима, удружењима грађана, угоститељским и привредним субјектима и осталим актерима који су учествовали у снимању овог промотивног филма.