Обновљена пумпна станица на водоводном систему Гашића врело

На локацији Крмине у МЗ Крупа на Врбасу,  29. октобра, пуштена је у рад пумпна станица на водоводном систему Гашића врело. Ова пумпна станица је оштећена током прошлогодишњих поплава, чиме је изгубљена поузданост хигијенске исправности воде. Средства за санацију је донирала Влада Велике Британије, док је пројекат реализовао Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у оквиру програма „Подршка опоравку од поплава и смањење ризика у БиХ“. Укупна вриједност изведених радова је 90.000 КМ, од чега је преко УНДП обезбијеђено 85.000 КМ, док је Центар за развој и унапређење села обезбједио 5.000 КМ.

obnovljena p.s. gasića vrelo

Пумпну станицу су у рад пустили градоначелник Слободан Гаврановић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић и први секретар Амбасаде Велике Британије у БиХ Кристин Мекнил.
У изјави новинарима, Гаврановић је рекао да се реализацијом овог пројекта знатно побољшао квалитет снабдијевања водом становништва на сеоском подручју града.
– Квалитет воде је под сталном контролом. Санирано филтер-постројење ће елиминисати досадашње повремене појаве мутноће у води која се испоручује потрошачима. Враћањем у функцију даљинског надзора, створени су услови за стални увид стања на главним објектима водоводног система, као и могућност даљег развоја овог система – истакао је Гаврановић.

2
Сребренка Голић је казала да су на овом пројекту заједнички радили Влада РС, Град Бања Лука, Амбасадаа Велике Британије и УНДП. Она је подсјетила да смо ове године имали велике суше и да су се становници овог подручја суочили са недостатком воде, јер вода због квара на пумпама, није могла доћи до становништва.
– Због тога, обнова ове пумпне станице је од великог значаја за локално становништво. Људи који живе овђе су животно заинтересовани да имају редовну испоруку воде за пиће, а ми ћемо након реализације овог пројекта, врло брзо ући у преговоре како бисмо технички обезбиједили аутоматско управљање пумпама путем сензора – истакла је Голић.

4

Први секретар Амбасаде Велике Британије у БиХ Кристин Мекнил, рекла је да је, приликом прошлогодишњих поплава, Велика Британија била међу првим земљама која је послала свој спасилачки тим да помогне, а након тога је услиједила и финансијска помоћ за обнову у износу од око милион фунти.
Сезин Синанолу, резидентни представник УНДП у БиХ, изразила је увјерење да је новац који је обезбијеђен утрошен на прави начин, да ће та помоћ бити од користи локалном становништу. Она је додала да је након обнове пумпна станица сада у бољем стању него што је била прије поплава.
Директор Центра за развој и унапређење села Миленко Шарић, нагласио је да је ово постројење по први пут инсталирано на неком локалном водоводу у БиХ, и да тренутно представља примјер најсавременијег локалног водоводног система на нашем подручју.

5

На пумној станици Гашића врело уграђене су двије нове пумпе, чиме су створене техничке претпоставке за препумпавање довољних количина воде за више зоне снабдијевања, за око 1.300 домаћинстава. Ријеч је о насељима Крмине, Агино село и Љубачево на територији града Бање Луке, насељу Јаворани у општина Кнежево, те насељу Мемићи у општини Челинац. Прикључењем насеља Јаворани и Мемићи, водоводни систем Гашића врело је добио карактер регионалног водовода.
Иначе, водоводни систем Гашића врело у функцији је тридесетак година. Годинама експлоатације је проширивано конзумно подручје, а грађена је и нова водоводна мрежа, нови воводводни објекти, а постојећи објекти су дограђивани и проширивани. Капацитет изворишта је 70-80 л/с.