КРАЈИШКА КУЋА

Центар за развој пољопривреде и села Бања Лука основан је са намјером да својим активностима помогне у развоју пољопривреде како на подручју града Бања Луке, тако и широм РС. Један од пројеката који ће свакако допринијети томе је отварање “Крајишке куће”, продајног објекта у којем ће домаћи пољопривредни произвођачи моћи пласирати своје производе и њихове прерађевине.

У току је потрага за идеалном локацијом у централној зони града гдје би се налазио овај објекат, а у којем би грађани и туристи могли да нађу готове производе наших произвођача, те да буду сигурни да су они домаћи и здрави. Све прерађевине пољопривредних производа које ће се наћи на полицама “Крајишке куће” биће здравствено испитане и декларисане, те ће имати одобрење за употребу Института за јавно здравство Републике Српске. Реализација овог пројекта ће употпунити туристичку понуду града, а корист ће имати како домаћи пољопривредни произвођачи тако и локално становништво.

Центар је започео преговоре са пољопривредним газдинствима како би се обезбједио што већи број партнера чији би производи нашли своје мјесто у овом продајном објекту. Такође, започете су активности око брендирања производа и дизајнирања амбалаже за “Крајишку кућу”.

Бренд “Крајишка кућа” формира се са циљем буђења свијести грађана о значају кориштења домаћих производа, подстицању домаће производње, запошљавања у пољопривреди и преради пољопривредних производа, што ће у наредном временском периоду значајно утицати на смањење одлива капитала из Републике Српске и зависност од увоза прехрамбених производа за подмирење потребе исхране становништва.