“Крајишка кућа” представљена на 16. Сајму етно хране и пића у Београду

У периоду од 24. до 27. новембра 2022. године у Београду је одржан 16. Сајам етно хране и пића, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Града Београда. Ова манифестација је најстарија и најкомплетнија смотра производа и произвођача традиционалних прехрамбрених производа у Србији и региону Југоисточне Европе.

Ове године на сајму се представило више од 300 произвођача традиционалних прехрамбених производа – руком рађених производа по традиционалној рецептури најчешће од органски гајених сировина, али и бројни нови производи настали на темељима традиције и машти произвођача, као и амбалажа за паковање традиционалних производа.

Производи из “Крајишке куће” ове године су представљени на поменутом сајму, гдје су се посјетиоцима манифестације на једном штанду заједно представили Центар за развој пољопривреде и села Бања Лука и Аграрни фонд Града Требиња, тј. домаћи брендови ових институција – “Крајишка кућа” и “Херцеговачка кућа”. Ове куће домаћих пољопривредних производа окупљају велики број пољопривредних произвођача са подручја крајишке и херцеговачке регије, те је захваљујући овим брендовима код већине произвођача малог обима производње заокружен процес производње по принципу “од њиве до трпезе”, односно контролисане сировине из сопственог узгоја се користе за производњу финалног производа са могућношћу сигурног откупа и пласмана.

Под мотом “Утемељење робне марке етно производа” циљ одржавања овогодишње манифестације је био пружање помоћи у представљању и дефинисању традиционалних прехрамбених производа, унапређењу презентације и продаје, заштити географског поријекла и рецептура и широј примјени ових производа у угоститељској понуди и свакодневној исхрани становништва.

Излагачи 16. Сајма етно хране и пића у Београду имали су прилику учествовати у низу стручних и промотивних програма, те на тај начин размијенити знања и искуства о производњи и пласману домаћих прехрамбених производа.

И овога пута штанд “Крајишке куће” био је изузетно посјећен, а грађани Београда и посјетиоци ове сајамске манифестације имали су прилику дегустирати укусне крајишке прерађевине.