За подстицаје пољопривреди око милион КМ

Око милион КМ издвојено је из буџета за подстицаје пољопривредним произвођачима и за премије за развој пољопривредне производње.

Прве уговоре о дођели подстицаја за 345 пољопривредника, који су учествовали на јавном позиву Центра за развој пољопривреде и села, вечерас је у Банском двору уручио замјеник градоначелника Бање Луке Срђан Амиџић, заједно са директором центра Драшком Илићем и в.д. начелника Ођељења за привреду Раденком Комљеновићем.

Ово је само једна од мјера које градска власт чини на побољшању привредног амбијента у граду.
У том циљу, како је истакао Амиџић – Град је ове године више него иначе подржао привреду и пољопривреду, за чији је развој укупно издвојено око 3,5 милиона КМ.

Он је рекао да постоје јаке везе Града са пољопривредницима, и да оне као такве помажу градској администрацији да доноси адекватне политике и одлуке.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић рекао је да се 210 апликаната пријавило за субвенционисање њихових пројеката, развоја газдинстава и пољопривредне производње, а 135 су остварили права на премије за пчелиња друштва и стеоне јунице.

-Вечерас смо их упознали са плановима за наредни период на реализацији и потписивању уговора са оним који су испунили потребне услове и остварили право на средства, о ефектима које ће она произвести а све у циљу како бисмо наредне године планирали значајна средства за развој пољопривреде као једне од примарних грана које у руралном дијелу Бање Луке треба развијати -казао је Илић.

Вршилац дужности начелника Ођељења за привреду Раденко Комљеновић, навео је да је у току и јавни оглас за дођелу субвенција за запошљавање и самозапошљавање за шта је Град издвојио око милион КМ.

Он је рекао да је оглас отворен до 4. августа, те позвао привреднике, али и пољопривреднике, који имају регистровано пољопривредно газдинство, да аплицирају.

Међу овогодишњим корисницима пољопривредних подстицаја највише је оних из области биљне и анималне производње, те корисника премија за стеоне јунице и пчелиња друштва.

Пољопривредни произвођач из Верића Винка Савић, бави се производњом млијека, и каже да јој је подстицај много битан.
-Имамо 70 грла, од тога 50 крава и остало јунице. Без подстицаја не би могли сами све да исфинансирамо – рекла је она.

Бранислав Поповић из Пчеларске задруге “Крајина мед” каже да је конкурисао за набавку основних средстава односно машина за прераду пчелињег воска и погачица.
-Подстицај ће нам у великој мјери допринијети да наступимо снажније на тржишту пчеларске опреме. Самим тим, у нашој задрузи планирамо да запослимо три нова радника – закључио је Поповић.

Центар за развој пољопривреде и села расписао је почетком априла јавни позив за дођелу подстицајних средстава и премија за развој пољопривредне производње за 2017. годину.