Трећу годину заредом Дани баштованства на платоу испред “Крајишке куће”

Ни киша није спријечила градске баштоване да трећу годину заредом на платоу испред “Крајишке куће” презентују плодове свог овогодишњег рада.

Иницијатива грађана „Мотику у руку да нахранимо Бањалуку“, УГ „Градске баште Бања Лука“ и Центар за развој пољопривреде и села Бања Лука организовали су и ове године Дане баштованства, који су почели изложбом приспјелих повртних култура.

Изложбу је у име Града Бање Луке посјетила и савјетница градоначелника за друштвене дјелатности Милада Шукало, која је истакла да је пројекат градских башти један од највећих и најзначајнијих пројеката које је подржао Град Бања Лука. Она је изразила наду да ће Бања Лука имати све више заинтересованих за овај вид хобија.

-Ово је једна добра прича за грађане Бање Луке, који су кроз баштованство добили прилику да квалитетно проведу своје слободно вријеме и да истовремено произведу квалитетну здраву домаћу храну за себе и своју породицу. Радимо један заиста лијеп посао, људи се на тај начин рекреирају, друже, али и сарађују са природом – поручила је предсједница Удружења „Градске баште Бања Лука“ Милка Тамамовић.

-Преко 80 породица са подручја града бави се баштованством, а на штандовима је тренутно изложено преко 200 различитих култура. Међу баштованима је и велики број младих људи, што је свакако похвално. Тренутно садимо на четири парцеле, али с обзиром на то да је велика заинтересованост наших суграђана за овај вид хобија свакако би нам добро дошао и додатни простор. Велика је срећа што наш град има капацитете за ове активности, јер на тај начин Бања Лука има прилику да се храни здраво – рекла је Владана Савић, која се такође бави баштованством.

Најмлађи баштован је петнаестогодишњи Игор Тодић, који са великом љубављу свакодневно ради и његује своје поврће.

– Након што је мој брат преузео да обрађује једну већу њиву и ја сам се одлучио да уз њега радим један дио. На почетку сам садио само фефероне, а касније сам додавао и друге културе и свакако ми се свиђа то и наставићу то да радим и у наредном периоду – рекао је он.

 

Извор: Град Бања Лука