Промоција пројеката “Крајишка кућа” и “Херцеговачка кућа” у Београду

Отварање “Крајишке” и “Херцеговачке куће” у Београду, односно “Шумадијске куће” у Бањалуци и Требињу, послужиће дубљем повезивању Србије и Републике Српске. То је закључак учесника данашњег састанка у Београду на којем су представљени ови пројекти.
Сарадња Србије и Републике Српске, одвија се у континуитету, а доказ томе је и данашња презентација ових заједничких пројеката Београда, Бањалуке и Требиња. Идеја је да се на тај начин промовишу култура, традиција и пољопривредни производи који се производе у тим градовима.
– То је пројекат којим смо пружили подршку малим привредним произвођачима, да буду јединствени на тржишту, да своје производе не продају на прагу куће, него да они буду доступни у цијелом региону – каже Веселин Дутина, директор Аграрног фонда Града Требиња.
Концепт ових кућа је више него потребан, јер и у Републици Српској и у Србији има превише неквалитетне увозне робе, чиме су угрожени домаћи пољопривредни ресурси.
– Наша жеља је да стварањем ових кућа, и у будућности неких другх кућа са осталих локалних заједница, спријечимо непотребан одлив капитала из Ррпублике Српске за увоз много лошијих производа и кроз овај ресурс запослимо што више суграђана – рекао је Драшко Илић, директор бањалучког Центра за развој пољопривреде и села.

Отварања ових објеката у Београду, Бањалуци и Требињу значи много више од економске користи, јер доприноси још јачем повезивању истог народа са обје стране Дрине.

– Ми можемо да причамо о свим тим производима који долазе из Републике Српске, али много значајније је нешто друго. А то је повезивање људи, а то је суштина – нагласио је Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.

Презентација је организована у склопу реализације закључака ранијих састанака министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Бориса Пашалића и Србије Бранислава Недимовића и уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

Пројекат “Крајишка кућа” представила је Ивана Булић из бањалучког Центра за развој пољопривреде и села и Драшко Илић, директор Центра, док је о пројекту “Херцеговачка кућа” говорио Веселин Дутина, директор Аграрног фонда Града Требиња.

 

 

Извор: РТРС
Фото и видео: ПРЕС УНС