Представници Центра посјетили Дрвар – “Дани дрварске дрењине”

У организацији општине Дрвар и ЈУ „Центар за културу и спорт“ Дрвар, данас је на платоу Спомен комплекса Музеј “25. мај” свечано одржана традиционална 20. привредно-туристичка манифестација “Дани дрварске дрењине”.

Овогодишњу јубиларну манифестацију отворила  је начелница Дрвара Душица Рунић, која је уз добородошлицу свим посјетиоцима уручила и пригодне захвалнице излагачима. Посјетиоцима је представљено око 50 штандова са широким асортиманом здравих и домаћих производа од дрењине као што су: ракија дрења, сок-имбер, ликер, пекмез и остале прерађевине од ове надалеко чувене воћке. Поред тога изложене су и рукотворине, резбарије од дрвета и други производи карактеристични за овај крај.

Представници Центра за развој пољопривреде и села Бања Лука, на челу са директором ове градске институције, посјетили су ову манифестацију и штандове излагача, међу којима су били и пољопривредни призвођачи из дрварског краја који своје прерађевине пласирају у продајним објектима “Крајишка кућа”.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић је са начелницом општине и директором Центра, разговарао о темама од заједничког интереса за ове институције, с акцентом на пружање подршке пројекту “Крајишка кућа” и повезивање пољопривредних произвођача из Дрвара са Центром, у циљу обезбјеђивања сигурног пласмана њихових производа у продајним објектима “Крајишка кућа”.

Овом приликом је истакнуто да Центар за развој пољопривреде и села стоји на располагању свим пољопривредним произвођачима из општине Дрвар који своје производе желе да пласирају у продајним објектима “Крајишка кућа”, као и приликом додјеле подстицајних средстава за суфинансирање трошкова сертификације, контроле квалитета и декларисање производа за уговорени пласман у “Крајишкој кући”.

 

Уз помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске,  мућени пекмез од дрењине добио је рјешење о заштити поријекла. Од сада под овим именом може се производити само у Дрвару што је један од значајних пројеката.

– Добили смо рјешење о заштити географског поријекла, традиционалног мућеног пекмеза од дрењине. То је први велики корак ка томе да заштитимо и друге производе од дрењине – истакла је начелница општине Дрвар.

Видео прилог Елта телевизије о манифестацији “Дани дрварске дрењине” можете погледати у наставку: