Представљена интернет платформа “Плодови села”

У Бањалуци је данас представљена интернет платформа “Плодови села” (www.plodovisela.com), која има за циљ да повеже индивидуалне пољопривредне произвођаче и потрошаче.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић изјавио је да је плафторму развило ово министарство уз финансијску помоћ Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД), те да је она већ оперативна.

“На страници још немамо довољан број пољопривредних произвођача, али очекујемо да се од данас њихово присуство омасови. Замисао је да се на једном мјесту пољопривредни произвођачи из Српске представе потрошачима, да потрошачи директно контактирају с произвођачима, да претражују базу података и у директној комуникацији купе производ”, рекао је Пашалић новинарима у Бањалуци.

Пашалић је навео да се Министарство овдје појављује као посредник, те да им је циљ да побољшају продају домаћих производа.

“Апсурд је да и даље увозимо много хране у Републику Српску и БиХ, када имамо довољно ресурса да произведемо своју. Трудимо се да кроз различите мјере то и подстакнемо”, нагласио је Пашалић.

Он је додао да су предност оваквог начина набавке производа велике.

“Када у маркету купите воће и поврће ви не знате поријекло те робе, али када комуницирате директно с произвођачима, можете бити сигурни шта купујете”, истакао је Пашалић.

Пашалић је навео да је услуга за пољопривредне произвођаче бесплатна, те да ће њихова једина обавеза бити да рекламирају своје производе.

“Кроз пројекат имамо формиране кластере у свим регијама у Српској и људи који раде у тим кластерима су задужени да праве организацију на терену и да податке уносе у систем”, објаснио је Пашалић.

Према његовим ријечима, друга фаза пројекта биће онлајн куповина, што се показало као пријека потреба у вријеме пандемије вируса корона.

Менаџер пројекта Развој конкурентности у руралним подручијима Драган Вучковић рекао је да је до сада мали број произвођача у Српској користио овај начин продаје.

“Циљ нам је био да направимо једноставну апликацију која ће бити доступна свима. Купац ће моћи да одабере регион из којег жели производе и да у том региону бира произвођача којег жели и производе који су му потребни”, напоменуо је Вучковић.

Он је додао да је интернет страница намијењена индивидуалним пољопривредним произвођачима, који имају могућност да продају купцу свјежу робу на властитом имању.

Пољопривредни произвођач Драшко Башић из села Кадињани код Бањалуке рекао је да већ представља своје производе на овој страници и да је имао заинтересованих купаца који су му се директно обраћали.

Промоцији интернет платформе “Плодови села” присуствовали су и представници Центра за развој пољопривреде и села Бања Лука.

Заинтересовани пољопривредни произвођачи све додатне информације могу добити путем мејла: info@plodovisela.com

Извор: Срна
Фото: Срна