Отворена “Крајишка кућа” у Требињу

У Требињу је данас отворена “Kрајишка кућа” у којој ће посјетиоци на једном мјесту моћи да купе различите домаће производе са подручја крајишке регије. “Крајишку кућу” свечано су отворили директор бањалучког Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић, градоначелник Требиња Мирко Ћурић и директор Аграрног фонда Требиње Веселин Дутина.

“Kрајишка кућа” је већ постала препознатљив бренд у региону, а њеним отварањем, уз постојећу “Херцеговачку кућу”, очекује се да ће туристичка и гастрономска понуда Требиња бити обогаћена аутохтоним производима са подручја Бања Луке и Kрајине, који нису типични за Херцеговину.

Директор бањалучког Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић је рекао да се на пројекту “Крајишке куће” ради већ дуже времена и показује да је сарадња између Требиња и Бања Луке могућа, с обзиром на то да “Херцеговачка кућа” изузетно добро послује, запошљава велики број људи и туристичка је понуда Бања Луке.

„Сигуран сам да ће производи из Крајине овдје у Требињу бити додатна понуда града свима који овдје долазе и бораве, а Требињцима прилика да овдје купе производе које немају у својој регији. “Крајишка кућа” има богату лепезу домаћих производа од 120 пољопривредних газдинстава из Бања Луке и околине“, казао је Илић.

Он је додао да је у сарадњи са Аграрним фондом Требиња у плану да се отворе “Крајишка кућа” и “Херцеговачка кућа” у Новом Саду и Београду.

Директор Аграрног фонда Веселин Дутина је истакао да се на полицама “Крајишке куће” могу наћи аутентични производи из Крајине, од најбољих ракија, киселог и слатког програма, крафт пива и све домаће делиције које до сада Херцеговци нису могли да купе.

„Овај пројекат је добар примјер сарадње између двије локалне заједнице, која је почела много раније отварањем “Херцеговачке куће” у Бања Луци и доказ да преданим радом можемо заједно да напредујемо још више и да становништву у РС понудимо домаће производе, који су здравствено испитани, да спријечимо одлив капитала из РС и да нема потребе за увозом из других земља, јер на тај начин помажемо домаћу производњу“, навео је Дутина.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић упутио је захвалност директору Центра за развој пољопривреде и села Бања Лука и истакао да је Требиње отворено за све градове широм Републике Српске и региона за склапање споразума и заједничку продају домаћих производа.

“Сматрам да ћемо отварањем “Крајишке куће” у Требињу значајно смањити увоз одређених производа који су нам били територијално ближи“, рекао је Ћурић.

Продајни објекат “Kрајишка кућа” налази се у Улици цара Лазара у самом центру града Требиња.

Извор: Град Требиње
Фото: Центар за развој пољопривреде и села