Наставак сарадње Центра за развој пољопривреде и села Бања Лука и Организације УДАС

Директор Центра за развој пољопривреде и села Бања Лука Драшко Илић и представници Организације УДАС Бања Лука одржали су данас састанак у циљу настaвка сарадње у области пчеларства за особе са инвалидитетом.

На састанку је договорен наставак сарадње између Организације и Центра која се односи на регулисање пословне – техничке зарадње како би се на локације Центра за развој пољопривреде и села изградио Центар за пчеларство за особе са инвалидитетом. У наредном периоду договорен је обилазак локације за потребе изградње пчелињака, Центра и других садржајних објеката. Директор Центра је обишао канцеларије Организације УДАС, разговарао са пчеларима особама са инвалидитетом који су му представили своје производе од пчела.

Иначе изградња Центра за пчеларство за особе са инвалидитетом једна је од активности пројекат пчеларства за жртве мина у БиХ – фаза 3 којег Организација УДАС реализује већ трећу годину за редом са партнерима ИТФ Словенија, Пчеларском академијом Републике Словеније уз подршку Министарства вањских послова Републике Словеније, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Града Бања Лука. Сврха оснивања пчеларског центра у Бањој Луци је повезивање пчелара у регији и шире, што представља заједнички простор за размјену знања и информација. Центар ће осигурати практичну обуку за пчеларе и понудити прилике за промоцију меда и производа од меда. Такође, улога Центра ће бити и у повезивања корисника, пчелара са пружаоцима услуга као што су фондови, агенције и друге институције које могу бити од значаја у развоју бизниса у пчеларству за жртве мина и друге особе са инвалидитетом.

Током мјесеца марта 2023. године отворена је канцеларија за пчеларство за жртве мина у оквиру просторија Организације УДАС у Бањалуци као почетна фаза у дугорочном процесу изградње Центра за пчеларство за особе са инвалидитетом.

Извор: УДАС