Најава: “Dragon boat fest” на језеру на Мањачи

У недељу, 19. јуна 2022. године, на језеру Шљивно на Мањачи, одржаће се “Dragon boat fest”. Ријеч је о јединственој манифестацији која има за циљ промоцију кинеске културе и здравог живота.

Том приликом грађани Бања Луке и посјетиоци Туристичко-рекреативног центра “Мањача” имаће прилику да, по први пут на нашим просторима, виде кинеске “змајеве чамце” који симболизују змајеве као владаре воде на земљи и на небу. Ријеч је о малим змајевим чамцима који су дугачки око дванаест метара и имају додатак у виду главе и репа змаја. Посаду чини десет до дванаест чланова, а од којих је један кормилар и један бубњар који ударцима у бубањ даје ритам веслачима и уједно симболизује откуцаје срца змаја.

Све пријављене екипе ће имати прилику да се опробају у трци ових чамаца на 200 метара, као и у кружној трци на 1000 метара. Осим такмичарског дијела, у сарадњи са Конфуцијевим институтом из Бања Луке биће организоване радионице калиграфије, те презентација борилачких вјештина таи ђи и кунг фу.

Организатори манифестације су “Wake-Park” и Центар за развој пољопривреде и села, генерални покровитељ је Град Бања Лука, а партнер манифестације је Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци.

Званичан почетак програма манифестације “Dragon boat fest” је у недељу у 9.30 часова, а очекује се долазак неколико професионалних екипа из Београда што гарантује одличан спектакл на води. Манифестација је уврштена у званични календар туристичких манифестација Града Бања Луке за 2022. годину.