На платоу испред “Крајишке куће” одржан први сајам пољопривредних производа и стечених вјештина “дјеце сунца” из Даун синдром центра Бања Лука

На првом сајму пољопривредних  производа који је данас одржан на платоу испред “Крајишке куће” млади из Даун синдром центра представили су своје органске производе. На њиховим штандовима нашли су се разни производи: домаћи сокови, уља, брашно и пецива од интегралног брашна, сојино млијеко, сувенири, накит и друго.

Зоран Јелић, директор Даун синдром центра, је истакао да је ово прва манифестација у Бањој Луци на којој особе са Дауновим синдромом излажу своје пољопривредне производе.  Поменути центар већ три године, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, оспособљава особе са Дауновим синдромом за бављење пчеларством, воћарством и повртарством.

Ова сајамску манифестацију је у 12.00 часова свечано отворио Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, који је овом приликом истакао да ово министарство ради заједно са особама са Дауновим синдромом у протеклих пар година на начин да их оспособљава за бављење пољопривредном производњом да би, на тај начин, били корисни и себи и друштву. Он је додао да је на данашњем сајму са представницима Центра за развој пољопривреде и села разговарано да се у будућности домаћи производи особа са Дауновим синдромом нађу и на полицама “Крајишке куће”.

Центар за развој пољопривреде и села Бања Лука је, овом приликом, Даун синдром центру уступио штандове за одржавање ове сајамске манифестације.