Крајишка кућа представљена на српско-аустријском форуму у Бечу

Крајишка кућа и Центар за развој пољопривреде и села Бања Лука током протекле седмице имали су прилику представити се у Бечу, на српско-аустријском форуму.

Презентација крајишких домаћих пољопривредних производа организована је уз подршку Представништва Републике Српске у Аустрији, те је канцеларија овог Представништва у четвртак организовала радни састанак за представнике Центра за развој пољопривреде и села. На састанку са шефом Представништва Младеном Филиповићем разговарано је о могућностима увезивања пољопривредних произвођача са подручја крајишке регије са аустријским трговачким ланцима, које би било омогућено управо захваљујући дјеловању Представништва Републике Српске у Аустрији и Привредне коморе Аустрије. На овом састанку је постигнут договор око израде брендираних полица Крајишке куће у њиховим просторијама, које годишње посјети велики број аустријских и српских представника, компанија и удружења. Такође, разговарано је и о осталим могућностима сарадње институција Града Бања Луке са Представништвом Републике Српске у Аустрији, односно са потенцијалним пословним партнерима из Аустрије.

У сарадњи Представништва Републике Српске у Аустрији и Удружења Српско-аустријски форум из Беча у четвртак вече је, у просторијама овог удружења, организована презентација Крајишке куће у Бечу, а овај догађај је окупио бројне аустријске и српске представнике, званичнике и привреднике, чланове дипломатског кора, представнике српских клубова и удружења, као и друге угледне званице. Посјетиоци су имали прилику и погледати промотивни видео Крајишке куће, а укусне и аутентичне крајишке делиције су већ на први поглед одушевиле присутне и заинтересоване потенцијалне пословне партнере.

Српско-аустријски форум је јединствена прилика за склапање нових пословних контаката и отварања различитих могућности пласмана српских роба на аустријско тржиште, те за мале пољопривредне произвођаче из Републике Српске ово представља велику подршку за промоцију и пласман њихових производа. Представници бањалучког Центра за развој пољопривреде и села остварили су бројне контакте са локалним компанијама, а презентација Крајишке куће је била медијски испраћена од стране најгледанијих аустријских телевизија.

У петак је у једној од пословница аустријског бренда “Шпар” уприличен радни састанак представника Центра за развој пољопривреде и села Бања Лука са представницима овог трговачког ланца, гдје су договорени први кораци ка пласирању домаћих производа из Крајишке куће на аустријско тржиште. Постављањем брендираних полица Крајишке куће у једном од највећих европских трговачких ланаца “Шпар” домаћи пољопривредни произвођачи би добили ново тржиште за пласман производа са својих газдинстава, а тиме и прилику за проширење сопствених производних капацитета и упослење нових радника на својим газдинствима.