“Крајишка кућа” и “Херцеговачка кућа” ускоро у Београду

Отварање “Крајишке куће” и “Херцеговачке куће” у Београду, извоз традиционалних домаћих производа, органских производа, као и пласман производа са заштићеном географском ознаком из БиХ у Србију, биле су теме данашњег састанка представника Центра за развој пољопривреде и села Бања Лука и Аграрног фонда Града Требиња са представницима надлежних министарстава Републике Српске, Управе за индиректно опорезивање БиХ, Привредне коморе Републике Српске и шпедитерских компанија.

Основни проблем “Крајишке куће” и “Херцеговачке куће”, како је истакнуто на састанку одржаном у просторијама Привредне коморе у Бањој Луци, су услови пласмана у Србију појединих производа малих произвођача, који, због ограничине количине и технолошко-техничких могућности, још немају све потребне сертификате за извоз.

У циљу рјешавања овог проблема, договорено је да се формира једно правно лице које ће објединити све мале пољопривредне произвођаче, као и њихове кооперанте, како би испунили све услове за добијање потребне извозне документације.

На овај начин, била би пружена подршка малим пољопривредним произвођачима за повећање производње и дистрибуцију производа.

У међувремену, представници “Херцеговачке куће” већ су регистровали пословницу у Београду, чиме су испунили основне услове за отварање продајног објекта у Београду, док су представници “Крајишке куће” започели исту процедуру, што гарантује да ће у главном граду Србије ускоро бити отворена ова два привредна друштва.

Извор: Привредна комора Републике Српске