Градски баштовани представили приспјело поврће испред “Крајишке куће”

Градски баштовани данас су испред Крајишке куће изложили сезонско поврће које су у протеклом периоду произвели на градским парцелама.

Ова изложба се одржава у склопу сајамске манифестације “2. Дани баштованства у Бањој Луци”, а организовали су је грађани окупљени око иницијативе “Мотике у руку да нахранимо Бања Луку”, покренуте 2020. године, у сарадњи са Центром за развој пољопривреде и села Бања Лука и Удружењем грађана “Градске баште Бања Лука”.

Паприке, лук, патлиџан, парадајз, тиквице, само су неки од производа који су својим шаренилом красили штандове у срцу Бања Луке. Грађани су на платоу испред “Крајишке куће” имали прилику видјети и неке од егзотичних и ријетких врста поврћа.

Организатори изложбе су изразили жељу да временом ово постане једна традициoнална манифестација у граду Бања Лука.

Евидентно је да је, услијед ситуације са пандемијом вируса корона, повећан број  грађана који се вратио селу, обновио сеоско имање и жели се бавити пољопривредном производњом. С тим у вези, како су навели организатори, један од циљева организовања овог сајма је промоција домаћих производа и здраве хране градских баштована и анимирање грађана на бављење пољопривредном производњом.

Манифестација “2. Дани баштованства у Бањој Луци” ће трајати до 4. септембра, а програм ће обухватити баштованске радионице и забавне садржаје намијењене свим заинтересованим баштованима.

Фото: А. Чавић, Град Бања Лука