Договор делегација Републике Српске и Републике Србије: Ускоро “Крајишка кућа” и “Херцеговачка кућа” у Београду и Новом Саду

Делегација из Републике Српске, предвођена министром пољопривреде, шумарства и водопривреде г. Борисом Пашалићем, одржала је данас радни састанак са делегацијом Републике Србије предвођеном министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије г. Браниславом Недимовићем. Поред два министра састанку су присуствовали представници Центра за развој пољопривреде и села Бања Лука и Аграрног фонда Града Требиња.

Због иницијатива које су покренуте од стране Центра за развој пољопривреде и села и Аграрног фонда око отварања “Крајишке куће” и “Херцеговачке куће” у Републици Србији, у Граду Београду и Граду Новом Саду, ресорна министарства пољопривреде Републике Србије и Републике Српске организовале су овај састанак са циљем да се упознају са поменутим иницијативама и договоре наредне активности за реализацију ових пројеката.

На састанку је договорено да се у наредном временском периоду, на првој заједничкој сједници Влада Републике Срспке и Републике Србије, потпише оквирни заједнички споразум између министарстава пољопривреде Републике Србије и Републике Српске, након чега ће представници градова Бања Луке, Требиња, Београда и Новог Сада приступити реализацији пројеката “Крајишка кућа” и “Херцеговачка кућа” у Београду и Новом Саду. Производи са подручја крајишке и херцеговачке регије би, на овај начин, ускоро биле доступне и на тржишту Републике Србије што би представљало значајну помоћ и подршку домаћим пољопривредним произвођачима из Републике Српске у пласману њихових производа и повећању производних капацитета на њиховим газдинствима.

На састанку је презентована и идеја отварања “Шумадијске куће” и “Војвођанске куће” у Бањој Луци и Требињу. Реализација ових пројеката би утицала на дубље повезивање Републике Српске и Републике Србије и дала допринос промоцији културе, традиције и пољопривредних производа са подручја Србије.