Делегација Града Бања Луке обишла Развојно-едукативни центар “Мањача” и Туристичко-рекреативни центар “Мањача”

Данас је на Развојно-едукативном центру “Мањача” уприличен радни састанак менаџмента Центра за развој пољопривреде и села Бања Лука и делегације Града Бања Луке, предвођене Миладом Шукало, савјетницом градоначелника за друштвене дјелатности.

Овом састанку су присуствовали и представници Градске развојне агенције Бања Лука. Tом приликом, презентовани су пројекти и активности Центра за развој пољопривреде и села, са посебним акцентом на пословање Развојно-едукативног центра „Мањача“ и Туристичко-рекреативног центра „Мањача“. Договорено је да ће Центар, Градска развојна агенција и Град Бања Лука у наредном временском периоду заједнички израдити квалитетна планска рјешења како би атрактивно градско излетиште на Мањачи, покрај бајковитог језера Шљивно, имало што више садржаја који би били на располагању грађанима Бања Луке и свим туристима и посјетиоцима.

На састанку је разговарано о пројекту уклањања растиња са закоровљених и запуштених површина на Развојно-едукативном центру “Мањача” и на руралном простору града Бања Луке, гдје је констатовано да би се реализацијом овог пројекта могла произвести велика количина биомасе која би Граду Бања Лука могла обезбједити значајне изворе прихода у наредном временском периоду.

Представници Градске управе Града Бања Лука су исказали подршку пројектима рејонских пијаца и урбаних градских тржница које ће Центар за развој пољопривреде и села реализовати у наредном временском периоду како би домаћи пољопривредни произвођачи, на овај начин, могли пласирати производе директно са својих газдинстава.

Констатовано је да је отварање пословног објекта “Крајишка кућа” у Бањој Луци један од најзначајнијих пројеката реализованих на територији града у посљедњем временском периоду, те је покренута иницијатива да се домаћи производи из “Крајишке куће” убудуће дистрибуишу у објекте Центра за предшколско васпитање и образовање, чиме бисмо имали гарант да се за исхрану дјеце у вртићима користи искључиво домаћа и здрава храна.

Представници Града Бања Луке су предложили да Центар у наредном временском периоду кандидује низ пројеката за План капиталних инвестиција Града Бања Лука у периоду од 2021. до 2023. године. Ријеч је о пројектима за чију је реализацију, у складу са Стратегијом развоја Града Бања Луке за период 2018-2027. године, задужен Центар за развој пољопривреде и села Бања Лука.

На радном састанку разговарано је и о реализацији пројеката који за циљ имају вођење адекватне бриге о животињама на територији града. План је да се у наредном временском периоду на Развојно-едукативном центру “Мањача” формира зоо-хигијеничарска служба, која подразумијева опремање исте основним средствима и стручним кадровима неопходним за извршење свих активности код функционисања прихватилишта за животиње, карантина за животиње и азила за псе.

Након презентације о пословима и активностима Центра коју су организовали представници ове градске институције и презентације о Туристичко-рекреативном центру “Мањача” коју је организовала Градска развојна агенција, услиједио је обилазак гостију економског дворишта на Развојно-едукативном центру “Мањача” и обилазак градског излетишта на овом локалитету. Том приликом је констатовано да ће Туристичко-рекреативни центар “Мањача” и ове сезоне спремно дочекати грађане Бања Луке и бројне посјетиоце овог комплекса. Центар ће, у наредном временском периоду, на овој локацији обезбједити санитарне чворове, тушеве и кабине за пресвлачење.