“Дани Семберије у Бањој Луци”

Произвођачи са подручја Семберије представили су своје производе и прерађевине на платоу испред „Крајишке куће“, у оквиру манифестације „Дани Семберије“, која се по први пут одржава у нашем граду.

Сајам, изложбено-продајног карактера, обишли су градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

-Семберија, Крајина или Херцеговина – све је то Републике Српска, те узајамна подршка, пријатељство и сарадња морају постати наш императив-казао је градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић.

Он је истакао да му је изузетно драго што је градоначелник Бијељине гост у нашем граду, јер Бања Лука и Бијељина, као два највећа града Републике Српске би требало да успоставе сарадњу у свим областима.

-У процесу је отварање „Семберске куће“ у нашем граду, те ми је изузетно драго што је наш бренд „Крајишка кућа“ заживио и показао се као једна веома добра идеја, која је постала узор и другим градовима Републике Српске-поручио је градоначелник.

Он је додао да ће се радити на отварању „Крајишке куће“ и у Бијељини, а да тренутно трају преговори око отварања овог предствништва у Београду, а план је да се овај бренд прошири и на друге градове у Србији.

-„Дани Семберије“ се по први пут одржавају у Бањој Луци и то на платоу, који је и замишљен, као мјесто које ће служити промоцији произвођача из бањалучке регије, али свакако и наших пријатеља из других градова и регија Републике Српске-казао је Драшко Илић, директор Центра за развој пољопривреде и села.

Он је такође истакао да је на састанку са представницима Града Бијељине разговарано о покретању пословно-техничке сарадње између наша два града, с циљем размјене искустава и знања њихових и наших произвођача, те додао да је размтрано и заједничко дјеловање на плану побољшања политике подстицаја пољопривреди, као једној од најзначајнијих грана у Републици Српској.

Центар за развој пољопривреде и села припремио је још низ манифестација и активности оваквог типа, те се очекују позитивни ефекти на развој пољопривреде-закључио је Илић.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић захвалио се на гостопримству Граду Бањој Луци, те казао да је овај догађај прилика да се презентује и промовише дио пољопривредног потенцијала Семберије, а посебно њеног прерађивачког сектора.

Он је додао да је, током посјете Бањој Луци, са руководством Центра за развој пољопривреде и села одржао конструктиван састанак, на којем су разматрани наредни кораци, који ће допринијети развој овог значајног сектора.

-Радићемо на јачању сарадње, те је у плану отварање „Семберске куће“ у Бањој Луци и „Крајишке куће“ у Бијељини, а позвао сам градоначелника Станивуковића, те руководство Центра за развој пољопривреде и села да буду наши гости на Међународном пољопривредном сајму „Интерагро“, који се традиционално одржава у Бијељини-поручио је Петровић.


Извор: Град Бања Лука