Дани баштованства у Бањој Луци

Изложба приспјелог сезонског поврћа, које су произвели домаћи баштовани на парцелама у граду, уприличена је данас у центру града. На локацији код “Крајишке куће”, у оквиру Дана баштованства у Бањој Луци, вриједне баштоване посјетио је и градоначелник Игор Радојичић.

Он је истакао да су градске баште лијепа прича која је у Бањој Луци заживјела прије три године.

“Углавном је ријеч о људима који се раније нису бавили пољопривредном производњом, али су успјели у свом подухвату и сваке године шире своју производњу различитих култура. Ово је била посебна година, јер је епидемија учинила своје и много више људи се заинтересовало за пољопривредну производњу. Лично, са породицом, сваке године гајим башту и будућност је сигурно у производњи хране” – поручио је Радојичић.

Директор Центра за развој пољоприврде и села Драшко Илић, казао је да сваке године покушавају да анимирају што већи број наших суграђана како би се бавили производњом домаће хране.

“Градске баште функционишу, прије свега, из љубави према том послу и из жеље да се произведе здрава храна. Преко 1.200 наших суграђана засадили су овог прољећа повртларске културе из пакета помоћи које смо обезбиједили заједно са Министартством пољопривреде, шумарства и водопривреде. Вјерујем да ће тај посао бити настављен и у наредним годинама. Многе од готових производа домаћих произвођача, наши грађани могу пронаћи на полицама Крајишке куће” – рекао је Илић.

Директор Туристичке организације Бања Лука Ирена Радојевић, изјавила је да су градске баште  пројекат вриједан пажње и да ТОБЛ стоји на располагању за помоћ и промоцију њихових производа.

Владана Савић, у име иницијативе “Мотике у руку да нахранимо Бањалуку”, нагласила је да ова организација има градске баште на Петрићевцу, Старчевици и код Пољопривредне школе, а да од раније постоје баште на Раковачким барама у оквиру пројекта “Бањалучка градска башта”. Она је изразила увјерење да ће се производња сваке године ширити и да ће имати разумијевање надлежних у вези са додјелом површине за нове засаде.

Изложбу су организовали иницијативе „Мотике у руку да нахранимо Бањалуку“ и „Органико БиХ“ те портал Banjaluka.com. Суорганизатори су Центар за развој пољопривреде и села, Туристичка организација Бања Лука и Тржница Бања Лука.

Дани баштованства у Бањој Луци ће трајати до 22. августа, а програм ће обухватити и баштованске радионице као и забавне садржаје.

 

Извор: Град Бања Лука