Центар за развој пољопривреде и села Бања Лука и Градска развојна агенција посјетили успјешна сеоска домаћинства у Словенији

Представници Центра за развој пољопривреде и села Бања Лука и Градске развојне агенције боравили су у Словенији од 15. до 17.12.2019. године, у оквиру радних састанака мреже ТЕРИС (мрежа развојних агенција земаља западног Балкана). Мрежу ТЕРИС чине развојне агенције из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе.

Ова посјета је уприличена како би се наше локалне институције упознале са примјерима добре праксе на сеоским домаћинствима у Словенији.

Посјећена су успјешна домаћинства, од којих се посебно издвајају Пољопривредна задруга Шмарје и Винарија Мрамор (успјешна породична прича), као и Миноритски самостан Олимје гдје се још увијек производе разни чајеви и тинктуре од љековитих биљака. Посјећен је гламурозни камп – Глампинг Олимиа, који туристима нуди луксузни смјештај и услуге у близини хотела и базена са термалном водом.

Представници Центра за развој пољопривреде и села посјетили су и Градску управу Велења чији  упосленици су их упознали са начином функционисања главне градске тржнице на којој се могу купити бројни органски производи домаћих пољопривредника.

Центар за развој пољопривреде и села ће поменуте примјере добре праксе настојати да успостави и на сеоским домаћинствима у околини Бањалуке, посебно на Мањачи, а представници Агенције ће аплицирати на позиве за додјелу средстава од донатора за даљу реализацију тих активности.

Извор: Градска развојна агенција