Богат асортиман: Крајишка кућа примјер добре праксе за промоцију домаћих производа

Крајишка кућа као прва продавница домаћих пољопривредних прерађевина са подручја крајишке регије и већ увелико познат бренд у региону, постала је примјер добре праксе за развој и промоцију домаћих производа.

Иначе, Крајишка кућа је пословна јединица Центра за развој пољопривреде и села, а успостављање овог бренда омогућили су Град Бања Лука и Центар, с циљем подстицања развоја домаће производње и промовисања домаћих аутентичних производа.

Важно је напоменути да је у протеклом периоду значајно повећан број домаћих пољопривредних произвођача са подручја крајишке регије, који своје производе пласирају у овом објекту, те се у Крајишкој кући може пронаћи више од хиљаду различитих прехрамбених и непрехрамбених производа произведених од стране пољопривредних произвођача из Бање Луке и околних крајишких општина и градова.

Смјештена у самом срцу града, на веома атрактивној локацији, у непосредној близини градске „Тржнице“ и тврђаве Кастел, Крајишка кућа нуди богат избор домаћих сокова, џемова, ликера, вина, ракија, сирева, чајева, намаза, сухомеснатих, млијечних, кондиторских и пчеларских производа, али и козметичких препарата на биљној бази.

Осим богатог асортимана, сам објекат је својим ентеријером и екстеријером уљепшао и обогатио централни дио града и постао препознатљив туристички-гастро бисер града на Врбасу, који свакодневно посјети велики број грађана и туриста из региона.

Промоција домаћих пољопривредних производа је од великог значаја за подстицање развоја домаће пољопривредне производње, а куповином ових производа пружа се значајна подршка пољопривредницима који нису промотери само својих газдинстава, већ су и промотери својих локалних заједница, али и цијеле Републике Српске.

Отварањем Крајишке куће у Требињу крајем 2021. године, овај бренд постао је доступан и грађанима Херцеговине и бројним туристима и посјетиоцима најјужнијег дијела Републике Српске. Током прошле године постављене су брендиране полице Крајишке куће на бензинским станицама „Нестро петрол“ на подручју Градишке и Залужана, што је дало додатну мотивацију локалним пољопривредним прерађивачима да повећају властите производне капацитете с обзиром да су на овај начин обезбјеђена нова продајна мјеста за њихове производе. С тим у вези, у наредном периоду планирано је и повећање броја брендираних полица са производима из Крајишке куће у одабраним пословним објектима ове компаније.

Такође, биће настављене и активности на отварању објеката у Републици Србији, а план је да буду покренуте и активности на отварању Крајишке куће у Аустрији.

Подсјећамо, Крајишка кућа је у претходном периоду на бројним регионалним и међународним сајмовима промовисала домаћа пољопривредна газдинства и њихове производе, те је на прошлогодишњем 53. Међународном сајму туризма у Новом Саду награђена златном медаљом за изузетан допринос промовисању аутентичних производа, а Центар плакетом за висок квалитет у пласману локалних аутохтоних производа у области туризма.

Извор: Град Бања Лука
Фото: А. Чавић