Представљен пројекат „Мањача као туристичко – рекреативни комплекс“

Презентација пројекта „Мањача као туристичко-рекреативи комплекс одржана је јуче у просторијама Развојно-едукативног центра „Економија“ Центра за развој пољопривреде и села.

Пројекат  има за циљ развој „зоне Мањача“ као новог туристичког и рекреативног  комплекса и као такав резултат је заједничке сарадње и иницијативе Туристичке организације Бања Лука, Градске развојне агенције и Центра за развој пољопривреде и села који су препознали Мањачу као подручје изузетних потенцијала.

Овај јединствени и иновативни пројекат нуди развој модерних туристичких и спортских капацитета, нових пословних модела уз очување регије са својим руралним обиљежјима.

Након представљања пројекта „Мањача као туристичко – рекреативни комплекс“, указано је да би се тај простор, који је од Бање Луке удаљен 22 километра, могао искористити за екстремне спортове, бициклизам, параглајдинг, планински рели, џипијаде…

-Реализацијом тог пројекта отварају се могућности за сеоски туризам, лов и риболов те здравствени, манифестациони, рекреативно-спортски туризам, у оквиру којег се могу организовати едукативни кампови – речено је на скупу.

За туристе би било занимљиво и да посјете већ постојеће објекте на простору Мањаче, као што је „Кочићева кућа“, као и околни манастири.

Из Туристичке организације су указали на бенефите које би имала Бања Лука разноврснијом понудом, али и стварањем инфраструктурних погодности за развој руралног, рекреатиног, адреналинског те пораст викенд туризма, као и бројне друге могућности у комплексу Мањаче.

Представници градског Центра за развој пољопривреде и села истакли да је су на платоу Мањаче планирана изградња викенд насеља, хотела, спортских терена и других пратећих објеката, с циљем да се тај простор искористи за развој цијеле регије.

На том локалитету се налазе велико и мало језеро, неколико понорница, а обилује пропланцима и стазама кроз шумовити дио предјела. Реализацијом пројекта требало би да постане атрактивно градско излетиште.