Одржана обука за службене ветеринаре и ветеринарске инспекторе

У Развојно-едукативном центру „Мањача“, 1. априла одржан је семинар-обука за службене ветеринаре и ветеринарске инспекторе бањолучке регије из области спровођења обавезних ветеринарских мјера по Наредби о спровођењу мјера заштите животиња од заразних и паразитских болести у РС и питању новог начина контроле фарми музних крава и евидентирања спроведених мјера.

Како је саопштено из Центра за развој и унапређење села Бања Лука, семинар је одржан у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Из Центра су истакли да је на основу препорука Европске Комисије, која је боравила у БиХ и РС почетком године, а у вези са контролом производње и квалитета сировог млијека било је неопходно устројити извјесне процедуре. Организатор је процијенио да је најадекватније ову обуку одржати на фарми РЕЦ „Мањача“ из разлога што се на овој фарми воде евиденције и процедуре, које испуњавају највише стандарде.

„Оно што је најзначајније у поменутим препорукама јесте да ће се убудуће морати контролисати и о томе водити прописана евиденција за сва грла на фарми (газдинству) а не само за музна грла, како је то до сада било. Због ових новина било је неопходно са истима прво упознати ветеринарске стручњаке, а у другом циклусу обуке, како смо сазнали од одговорних из Министарства, биће укључени прерађивачи млијека (мљекара) и држаоци животиња-фармери“, наведено је у саопштењу